Facebook som 9-årig

Det førnævnte ungdomspanel bestod af 5 unge mellem 13 og 16 år, og de havde alle fået Facebook i 9-12 års alderen. Ud af de fem havde kun 2 fået instruktion i hvordan de skulle opføre sig samt hvad de skulle passe på, og hvor forældrene holdt øje med børnenes aktivitet.

En af de unge nævnte at hun fik Facebook før sine forældre, og panelets eneste fyr havde sparet op til en computer og var så gået på internettet.

I undersøgelsen siger 74% af de adspurgte forældre at de har talt med deres børn om privatliv og sikkerhed på nettet. Den siger dog ikke noget om hvornår.

Jeg tør godt lægge hovedet på blokken og påstå at rigtig mange forældre først tager snakken når barnet er igang. Ikke før. Enten af uvidenhed om barnets aktiviteter eller fordi forældrene aldrig har tænkt over det.

Bedre sent end aldrig, meeen det er lidt som at tage blomsten og bien samtalen efter den unges debut.

19% af de unge har fortrudt noget de har lagt på internettet. Måske kunne noget af det været undgået.

Tilbage til panelet.

Selvom flere punkter gjorde at de unge ikke ligefrem repræsenterede det demografiske gennemsnit af teenagere, så var deres erfaringer særdeles interessante.

Alle havde Facebook. En havde midlertidigt sat sin på pause men ikke slettet den, for den skulle nok åbnes igen når hun kom på gymnasiet. Af sociale grunde.

Alle havde ikke været gamle nok da de fik den.

Alle regnede med at de stadig brugte den, måske mere, om 5 år.

Nu er Facebook bare en af mange sociale online steder, men da det er det førende blandt danske unge er det ekstremt relevant. Ifølge undersøgelsen bruger 94% (!) af de adspurgte unge Facebook. Ud af forældrene tror 85% at deres unger er på.

Til forskel skal Twitter nævnes. Her er 20% på og kun 10% af forældrene kender til det.

Til de som ikke er klar over det så skal du være 13 år for at bruge Facebook (se alle de juridiske detaljer her). Når du opretter en konto godkender du at du er 13 år. Firkantet set begik alle panelets deltagere samt de vidende forældre lovbrud.

Ikke for at spille hellig – jeg pointerer blot reglerne.

Twitter, derimod, har ingen reel aldersgrænse men skriver i snørklet juridisk sprog at du kun må bruge Twitter såfremt du overholder USAs, verdens og dit eget lands love (se Basic Terms). Det er i hvert fald sådan jeg forstår det.

da_DKDanish