Der er i forvejen gode pejlemærker for spil i form af aldersbegrænsninger og udvalg på hylderne hos legetøjsbutikkerne, men vi lever i en digital verden og spil hentes/ købes i lige så høj grad online. Der er der ingen kassette at vende om og læse nærmere på.

Den moderne måde at holde sig opdateret med spil og deres indhold er på nettet, hvor spilanmeldere vurderer hvert enkelt spil.
Præcis på samme måde som film, bøger og serier anmeldes.
Det kræver nok noget mere af mange forældre at bekendtgøre sig med denne verden, for den er på mange måder fremmedartet – også for dem som normalt ikke er teknofobiske.

Det er dog mindst lige så vigtigt at kende historierne i spil som i film/ serier og bøger!
Ikke mindst fordi mange spil i dag spilles af andre brugergrupper end den anbefalede.
Historierne i spil følger ofte klichéer eller har komplet intetsigende handlinger. De er nærmest bare fyld, og fokus ligger på grafik, effekter og andet der er rart at se på.

Når der er tale om online sociale spil som f.eks. MineCraft eller MoviestarPlanet er historien pludselig ikke oplagt på forhånd, men lægges i hænderne på spillerne/ brugerne.

Her er det vigtigt, at skaberne bag universet har gjort sig tanker om indholdets muligheder, for det er dem som giver byggeklodserne. De bestemmer bare ikke 100 % hvad de bruges til.
Alle online universer er i høj grad brugerpåvirkede, hvis ikke direkte brugerskabte, og hvor der er mennesker er der uforudsigelighed.

Derfor skal denne type spil lægge op til fornemmelsen af frihed under ansvar.
Specielt, når der er børn som målgruppe.

Børn er kloge, men de er stadig børn, og de roder sig ud i konflikter, hjertesorger og venskaber uanset om de er online eller offline.
Hvor MineCraft er et multivers, dvs. en hel masse mulige universer, er MovieStarPlanet en såkaldt ‘lukket brugerflade’.

Forskellen er, at der i sidstnævnte holdes opsyn fra skabernes side, hvor der i MineCraft er mere eller mindre frit spil.
Derfor skaber flere forældre lukkede servere – spiluniverser – til deres børn, hvor de kan sidde og hygge med deres venner.

da_DKDanish