Da DR annoncerede sin nye kanal DR Ultra var jeg forventningsfuld og interesseret. Specielt det første danske realitysats i børnehøjde, Ultrahuset, fangede min opmærksomhed.


Reality med – og for børn – har hidtidigt været et næsten uberørt område, men i de senere år er det blevet en mere fast del af sendefladen. Specielt i USA.
Her i Europa har vores syn på den slags været I 2009 blev programmet Boys and Girls Alone produceret, hvor 20 børn i alderen 8-11 år blev sluppet løs på egen hånd i 2 uger. Det endte nærmest som en kamp om overlevelse, og der var stor kritik fra fagpersoner.

Ultrahuset tager udgangspunkt i 3 drenge og 3 piger i alderen 12-13 år som alle er ‘stukket af hjemmefra’. Hver især har de problematikker i hverdagen, som de har brug for hjælp til. De 6 børn må alt i det flotte og luksuriøse Ultrahus, så længe de er der for at hjælpe hinanden. Der er ingen voksenstyring, og hvis man kan se bort fra de tilstedeværende kamerahold, er illusionen perfekt.
I huset er der kun 1 regel: De skal hjælpe hinanden.

Der er uddelt 2 kameraer til videodagbog, og der er sat kameraer op flere steder i huset. Det virker meget intimt og på ingen måde indtrængende i de 6 børns samvær.

Ultrahuset er indrettet som et sandt børneparadis med kæmpe stue med klatrevæg, en Nintendo DS til hver og alskens anden elektronik. Der er også helt gammeldags brætspil, og det er hjertevarmende at se det fællesskab de 6 hurtigt udvikler.
En fantastisk detalje jeg bare må nævne er opsætningen af pigernes soveværelse, hvor de 3 tøser deler en kæmpe seng. Det er ren pyjamasparty.

Billede af Emmas Ultimative Råd fra DR Ultrahusets hjemmeside http://dr.dk/ultra/huset

Børnene tager i hvert afsnit en problemstilling op Under kyndig vejledning af den unge mand, Joakim, som har titlen Husven. Han kommer aldrig brasende, men ringer altid på døren. En god detalje i forhold til illusionen om, at det er børnenes hus.
tager de en problemstilling op af gangen med målet om at give deres nye ven ‘Det Ultimative Råd’. En videodagbog filmet hjemmefra iscenesætter det enkelte barns personlighed og problematik, og forhindrer samtidig at barnet er sat i spotlyset på en ubehagelig måde.

Barnet, som er episodens hovedperson og som skal have hjælp af sine venner, bliver forkælet med en helt speciel oplevelse som de andre (godt hjulpet af Joakim) finder på. Et eksempel er da pigen Emma  fra første sæson får lov at være model for en dag.

Billede af catwalk træning fra DR Ultrahusets hjemmesidehttp://dr.dk/ultra/huset

Her kommer en catwalk træner på besøg i huset, og alle deltager i træningen. Det sociale er virkelig i højsæde, men samtidig gives børnene fornemmelsen af at være specielle.

da_DKDanish