Når jeg omtaler mit arbejde for andre vil ordene “mine børn” ofte blive sagt.
Jeg er ikke selv mor, så det skal ikke forstås i gængs forstand men som en beskrivelse af det forhold jeg som pædagog får til de børn jeg arbejder med. For hvad skal jeg ellers kalde dem?

De er ikke mine elever, og jeg vil aldrig betegne mit primære forhold til dem som venskaber. I spøg kalder jeg visse af dem mine stamgæster. I det hele taget er forholdet mellem voksen og barn i en institution meget unikt og tæt. Både på godt og skidt.

Som pædagog tilbringer jeg op til 5 timer med dem dagligt. Jeg kender dem, deres personligheder, styrker og svagheder. Jeg er deres fortrolige, opdrager, konfliktmægler, beskytter, forbillede, støtte, kritiker, trøster, spejl og en masse andet. Ofte kender jeg deres baggrund, venner, klassekammerater og til tider forældre og søskende. Det sidste er dog langt fra en selvfølge når der er tale om skolebørn.

Kort sagt holder jeg af dem. Nogle mere end andre, vil jeg blankt indrømme. Der er dem jeg kalder mine hjertebørn. Dem, som kommer ind under huden på en måde som gør at de følger med mig i mit hjerte, måske resten af livet. Indtil videre har et par stykker sat sit præg på mig som menneske og fagperson – bosat sig i mit hjerte af vidt forskellige grunde.

Fra min mor, som blev uddannet socialpædagog for mange år siden, ved jeg at det er en del af faget. Fra egen erfaring ved jeg, at det bliver færre der sætter sig fast som tiden går men at de der gør virkelig også slår rod.

Jeg tager mit job – og dermed børnene – meget seriøst og det er nok derfor de bliver ‘mine’ børn. Det er uundgåeligt at der kommer et bånd, når jeg tilbringer op til 4 år sammen med et barn.
Hvis jeg en dag ikke længere kan se på ungerne med kærlighed i hjertet er det nok på tide at finde et andet erhverv. Her taler jeg ikke om de dage hvor de er til at få spat af, for dem er der bestemt også en del af! Jeg holder ikke mindre af dem på længere sigt af den grund 🙂

Lige umiddelbart tror jeg næppe det sker så mon ikke jeg får glæde af at lære endnu flere hjertebørn at kende?

Så tak fordi jeg må lære dit barn at kende.

da_DKDanish