Hvem taler dit barn med?

Mange børn og unge går ikke til deres nære voksne, når de oplever problemer. Både dem med digital karakter, og dem uden. Så hvem taler dit barn med?

Er du influencer/ har mange følgere på sociale medier, og modtager beskeder om børn og unges problemer?

v

49.088

Antallet af børn og unge der kontaktede Børnetelefonen i 2019

55 %

Antallet af unge, som føler at deres forældre kun interessere sig for deres liv engang imellem eller sjældent

3.962

Antallet af samtaler Børnetelefonen havde om omsorgssvigt i 2018

Den digitale generationskløft

En af de mest omtalte ting fra børn og unge, er forståelse – og mangel på samme – fra forældrene, når det kommer til de digitale aspekter af livet.

Ord som ‘skærmtid’ og den medfølgende stigma af de unges brug, har skabt en kløft som er svær at komme over. 

Hvor forældregenerationen, og dem født før 1995 er vant til at gå på og af internettet, er de unge der fast. Forskellen mellem generationerne er som en drejeskivetelefon og en ny smartphone. Enorm. 

Ingen at tale med

 Mange børn og unge fravælger at gå til deres forældre, da de ikke tør risikere at få frataget deres sociale digitale fællesskaber. De går engang imellem til andre nære voksne – lærere, pædagoger, venners forældre og lignende – men oftere ikke længere end deres venner.

De kendte fremmede

Hver dag modtager influencers of ‘kendte’ fra sociale medier private beskeder fra deres følgere. Mange af dem er fra børn og unge, der ikke ved hvem, de skal snakke med om små såvel som store problemer. 

Fornemmelsen af at ‘kende’ Youtuberen, Instagrammeren eller TikTokeren, får børn og unge til at vælge dem til, og forældrene fra. Den manglende fysiske kontakt, såvel som anonymiteten, gør dem til et ‘sikkert’ valg. Mange vælger deres idoler til i stedet for tilbud som Børnetelefonen, Cyberhuset og lignende. Ansigtet og personligheden er den afgørende tunge på vægtskålen.

“Jeg er i tvivl om han overhovedet vil være venner igen? Og om det bliver det samme venskab som før?”

Anonym

“Jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal gøre, for der er så meget pige drama i min klasse.

Anonym

Han bad mig sende billeder at min numse og mine bryster. Jeg sagde selvfølgelig nej, men han blev ved. 

Anonym

“Jeg er komme til at trykke på et 18 + link hvor jeg så alt muligt ulækkert. Hvad skal jeg gøre – kan ikke få den tanke væk?🥺

Anonym

Alle udsagn er anonymiserede

Du hjælper altid mig, når du laver alle de videoer hvor du f.eks. siger at man skal stole på os selv og alt muligt.

Anonym

“Jeg ved ærlig talt ikke om jeg ville være der den dag idag, hvis ikke det var for dig så tusind tak for at gøre hvad du gør og være den du er”

Anonym

Ting du kan gøre i dag for at hjælpe!

Tanken om at ens barn kontakter fremmede frem for en selv, er skræmmende. Husk dog på, at det ikke skal handle om dine følelser men om barnets. Her er gode råd til, at hjælpe dit barn.

Tjek på dine følelser

Har dit barn oplevet voldsomme reaktioner fra dig tidligere, vil det være påpasselig med at bruge dig når ting er hårde. Både for at passe på dig men også sig selv.

Vis vejen

Forældre er de primære rollemodeller for deres børn, og derfor er handling vigtigere end ord. Bliv bekendt med dine egne digitale vaner, og vis dem hvordan man kan leve sundt og balanceret.

s

Undlad trusler om 'nedlukning'

Behovet for at skærme sit barn for alt ondt er dybtliggende. Det er ikke en god løsning at bruge ‘jeg fjerner alt og lukker internettet’ truslen, da børn og unge derved ikke vil turde risikere noget.

Inddragelse i hverdagen

Præcis som med deres fodbold, ridning eller gymnastik, skal du spørge ind og forsøge være interesseret. Hvis det ikke lykkedes, så erkend overfor barnet at du intet ved, men gerne vil forstå.

w

Brug af kendte voksne

Lad barnet vide, at det er okay hvis du ikke er deres første valg. Spørg ind til voksne i deres nærhed de er trygge ved, og lad dem vide at det er okay hvis de går til dem i stedet.

x

Digital hverdagshygiejne

Undgå teknologi ved middagsbordet, i sengen samt ved filmaftenen. Alle har brug for en pause, og ligesom med alt andet skal det trænes. Det kan være uvant, men øvelse gør mester.

Hvis du gerne vil blive klogere på den nye generation, samt hvad der skal til for at hjælpe, så kontakt mig. 

Livet som influencer

De færreste gik i gang med at lave opslag på sociale medier, for at blive deres følgeres foretrukne krisehotline. Ikke desto mindre sker det hver eneste dag. 

Vil du gerne rustes bedre til at hjælpe, så er du på rette vej. Her vil komme tips og links til ressourcer, så du kan blive ved med at gøre hvad du gør. Uden, at det koster dig søvnløse nætter. 

da_DKDanish