Hvem taler dit barn med?

Mange børn og unge går ikke til deres nære voksne, når de oplever problemer. Både dem med digital karakter, og dem uden. Så hvem taler dit barn med?

Er du influencer/ har mange følgere på sociale medier, og modtager beskeder om børn og unges problemer?

v

49.088

Antallet af børn og unge der kontaktede Børnetelefonen i 2019

55 %

Antallet af unge, som føler at deres forældre kun interessere sig for deres liv engang imellem eller sjældent

3.962

Antallet af samtaler Børnetelefonen havde om omsorgssvigt i 2018

Dem dit barn taler med

Hver dag modtager influencers og ‘kendte’ fra sociale medier private beskeder fra deres følgere. Mange af dem er fra børn og unge, der ikke ved hvem, de skal snakke med om små såvel som store problemer. 

Fornemmelsen af at ‘kende’ Youtuberen, Instagrammeren eller TikTokeren, får børn og unge til at vælge dem til, og forældrene fra. Den manglende fysiske kontakt, såvel som anonymiteten, gør dem til et ‘sikkert’ valg. Mange vælger deres idoler til i stedet for tilbud som Børnetelefonen, Cyberhuset og lignende. Ansigtet og personligheden er den afgørende tunge på vægtskålen.

Bag om influencerne

10 forskellige influencers fra TikTok og Instagram,  stiller sig frem i kampagnen “Hvem taler dit barn med”, og fortæller om deres oplevelser som “de kendte fremmede”. Kun 1 er uddannet til at varetage opgaven, mens resten er venlige mennesker der bare ønsker at gøre en forskel. 

Malene – 26 år – kendt som Maleneseverinsen
Ca. 149.000 følgere på TikTok & Instagram

Jacob – 29 år – kendt som JacobWernby
Ca. 58.000 følgere på TikTok & Instagram

Peter- 43 år – kendt som Tegnsprogspeter
Ca. 30.000 følgere på TikTok, Instagram & Facebook

Steffan – 21 år – kendt som Dinbettegris
Ca. 26.000 følgere på TikTok & Instagram

Anna – 21 år – kendt som Anna_jorgensen
Ca. 50.000 følgere på TikTok & Instagram

Natascha – 21 år – kendt som Nataschachristi
Ca. 55.000 følgere på TikTok & Instagram

Cindy – 29 år – kendt som CindyBinau
Ca. 100.000 følgere på TikTok, YouTube & Instragram

Eva – 42 år – kendt som EvaFog
Ca. 20.000 følgere på TikTok & Instagram

Miranda – 32 år – kendt som Sandra_Miranda_Mom
Ca. 55.000 følgere på TikTok & Instagram

Camilla-Kenya – 31 år – kendt som CamillaKenyaDK
Ca. 42.000 følgere på TikTok & Instagram

Den digitale generationskløft

En af de mest omtalte ting fra børn og unge, er forståelse – og mangel på samme – fra forældrene, når det kommer til de digitale aspekter af livet.

Ord som ‘skærmtid’ og den medfølgende stigma af de unges brug, har skabt en kløft som er svær at komme over. 

Hvor forældregenerationen, og dem født før 1995 er vant til at gå på og af internettet, er de unge der fast. Forskellen mellem generationerne er som en drejeskivetelefon og en ny smartphone. Enorm. 

Ingen at tale med

 Mange børn og unge fravælger at gå til deres forældre, da de ikke tør risikere at få frataget deres sociale digitale fællesskaber. De går engang imellem til andre nære voksne – lærere, pædagoger, venners forældre og lignende – men oftere ikke længere end deres venner.

“Jeg er i tvivl om han overhovedet vil være venner igen? Og om det bliver det samme venskab som før?”

Anonym

“Jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal gøre, for der er så meget pige drama i min klasse.

Anonym

Han bad mig sende billeder at min numse og mine bryster. Jeg sagde selvfølgelig nej, men han blev ved. 

Anonym

“Jeg er komme til at trykke på et 18 + link hvor jeg så alt muligt ulækkert. Hvad skal jeg gøre – kan ikke få den tanke væk?🥺

Anonym

Alle udsagn er anonymiserede

Du hjælper altid mig, når du laver alle de videoer hvor du f.eks. siger at man skal stole på os selv og alt muligt.

Anonym

“Jeg ved ærlig talt ikke om jeg ville være der den dag idag, hvis ikke det var for dig så tusind tak for at gøre hvad du gør og være den du er”

Anonym

Ting du kan gøre i dag for at hjælpe!

Tanken om at ens barn kontakter fremmede frem for en selv, er skræmmende. Husk dog på, at det ikke skal handle om dine følelser men om barnets. Her er gode råd til, at hjælpe dit barn.

Tjek på dine følelser

Har dit barn oplevet voldsomme reaktioner fra dig tidligere, vil det være påpasselig med at bruge dig når ting er hårde. Både for at passe på dig men også sig selv.

Vis vejen

Forældre er de primære rollemodeller for deres børn, og derfor er handling vigtigere end ord. Bliv bekendt med dine egne digitale vaner, og vis dem hvordan man kan leve sundt og balanceret.

s

Undlad trusler om 'nedlukning'

Behovet for at skærme sit barn for alt ondt er dybtliggende. Det er ikke en god løsning at bruge ‘jeg fjerner alt og lukker internettet’ truslen, da børn og unge derved ikke vil turde risikere noget.

Inddragelse i hverdagen

Præcis som med deres fodbold, ridning eller gymnastik, skal du spørge ind og forsøge være interesseret. Hvis det ikke lykkedes, så erkend overfor barnet at du intet ved, men gerne vil forstå.

w

Brug af kendte voksne

Lad barnet vide, at det er okay hvis du ikke er deres første valg. Spørg ind til voksne i deres nærhed de er trygge ved, og lad dem vide at det er okay hvis de går til dem i stedet.

x

Digital hverdagshygiejne

Undgå teknologi ved middagsbordet, i sengen samt ved filmaftenen. Alle har brug for en pause, og ligesom med alt andet skal det trænes. Det kan være uvant, men øvelse gør mester.

Hvis du gerne vil blive klogere på den nye generation, samt hvad der skal til for at hjælpe, så kontakt Eva Fog Noer.

Livet som influencer

De færreste gik i gang med at lave opslag på sociale medier, for at blive deres følgeres foretrukne krisehotline. Ikke desto mindre sker det hver eneste dag.

Vil du gerne rustes bedre til at hjælpe, så er du på rette vej. Her vil komme tips og links til ressourcer, så du kan blive ved med at gøre hvad du gør. Uden, at det koster dig søvnløse nætter.

Der findes ikke en grundbog i at blive influencer. Det sker bare, og pludselig er du måske så kendt, at folk kalder sig dine fans. De ser dig som et forbillede, og det du siger eller skriver får betydning for andre end dig.

Folk har ikke blot en mening om hvad du lægger op. De forventer også, at du reagerer på deres kommentarer, og reaktionerne kan være voldsomme.

Din inbox på de sociale medier begynder også at blive fyldt med beskeder. Alt fra ‘du er så sød’/ ‘du er dum’ til det mere personlige. Er du en af dem, der deler dit liv and erfaringer, vil dine følgere måske begynde at søge råd and vejledning til deres. Ikke alle beskeder vil være lige nemme, og det er her at du kan få støtte på denne side.

3 hurtige

Her er links til steder du trygt kan sende folk med problemer hen

116 111
SMS eller telefon

Chat

Man-fre 07-02
Lør-søn 11-02

Cyberhuset

Cyberhuset.dk
Online rådgivning for 9 til 23-årige.

Tirs-tors 18-21
Onsdag: 13-16

Livslinjen

70 201 201
Telefonrådgivning hver dag fra 11 til 05

Chat
Man/ tors 17-21
Lør/ søn 13-17

Husk dig selv først

Man siger i fly, at man altid skal tage iltmasken på selv, før man hjælper andre med deres. Det samme gælder her.
Hvis en besked er voldsom, skal du lige mærke efter hvad der sker i dig først. Du må aldrig tage skade af at hjælpe andre.

Nogle får aldrig nok

Hvor mange vil henvende sig med et problem – stort som småt – vil nogen have dig til at bekræfte dem igen (og igen og igen). Den slags problemer er nærmest umuligt at løse via beskeder, og kan dræne dig af al energi. Hvis du får lyst til at ghoste nogen, er der ofte en grund.

Du ikke skylder nogen noget

Uanset hvor længe nogen har fulgt dig, eller hvor dårligt de har det, skylder du dem ikke at være deres psykolog. Du vælger selv om du vil være deres ven og rådgive efter bedste evne.

Hjælp til selvhjælp

Indenfor pædagog og psykolog faget findes der noget, som hedder supervision. Det er den måde at professionelle får bearbejdet alt det, deres klienter kommer med. Det er den måde, at de ikke selv tager skade på i det lange løb. Tag gerne selv kontakt til en af de tre hjælpe-tjenester, eller tal med dem du har nærmest. 

w

Stop når du får nok

Der er en fin balance mellem at nogen har brug for din hjælp og, at de bare vil have din opmærksomhed. Hvis samtalerne løber i ring, og det er gået over i hyggesnak, er det okay at stoppe samtalen.

u

Det er normalt at blive i tvivl

Uanset hvor meget erfaring du har på et område, kan du komme i tvivl. I tvivl om du har gjort nok, har givet de rigtige råd og meget andet. Når du vælger at hjælpe en, som sidder langt fra dig og bag en skærm, er der bare begrænsninger. 

Skabeloner til hjælp

Kan bruges som inspiration

Tak fordi du stoler nok på mig til at fortælle hvordan du har det/ hvad du gennemgår!
Jeg tror ikke jeg er den rette til at hjælpe dig, men her er to steder hvor jeg ved de kan!

Du kan ringe eller skrive til Børnetelefonen på 116 111 helt ind til kl. 2 om natten. Ellers er Cyberhuset.dk virkelig godt. De har åben 18-21 tirsdag til onsdag. 

Hej. Hvor lyder det bare rigtig hårdt! Det er jeg ked af at høre. Har du snakket med en voksen? Far, mor, en lærer eller andre? Jeg vil rigtig gerne hjælpe hvis jeg kan. Jeg er ikke psykolog, men jeg ved meget om det.

Hej. Hvor lyder det bare rigtig hårdt! Det er jeg ked af at høre. Har du snakket med en voksen? Far, mor, en lærer eller andre? Jeg vil rigtig gerne hjælpe hvis jeg kan. Jeg er ikke psykolog, men jeg ved meget om det.

Jeg håber virkelig du får det bedre. Jeg kan ikke rigtig gøre mere for at hjælpe dig – det håber jeg du forstår. 

Jeg kan desværre ikke mødes med dig. Det tror jeg ikke vil hjælpe særlig meget, og det føler jeg mig ikke tryg ved. Hvis du har brug for fysisk hjælp, så er det vigtigt du går til en voksen du kender.

en_USEnglish