20130301-141907

Børn og unge på internettet og de voksnes ansvar

Mandag D 18/2 afholdte Medierådet for Børn og Unge en debat hos Berlingske Media på baggrund af en ny undersøgelse om børn, unge og deres liv på de sociale medier. Denne undersøgelse var udarbejdet i samråd med Forbrugerrådet, Institut for Menneskerettigheder og DR og havde til formål at sætte klare tal på hvordan vores unge ser og gebærder sig på internettet.

Jeg havde fået fri til at deltage og sammen med 250 andre blev jeg sat ind i resultaterne. Efterfølgende var der debat med bl.a. et panel bestående af 5 unge mennesker. Dem vender jeg tilbage til.

Undersøgelsen var målrettet på unge mellem 12 og 18 år samt forældre til børn mellem 9 og 18 år. Sidstnævnte var en positiv overraskelse, da det i min optik er meget relevant at få de voksnes forestillinger sat op imod de unges svar. Rigtig mange forældre er ganske enkelt uvidende om hvad deres børn bruger internettet og de sociale medier til. Der hersker utrolig megen frygt af denne grund, godt varmet op af mange mediers sensationelle tilgang til emnerne.

Derfor var det også relevant for mig at spørge ind til hvorfor kun de 12-18 årige blev spurgt?

I min erfaring begynder børn at få et socialt liv på internettet så snart de kan bruge en computer eller en mobil.

Hvordan kan man lave en undersøgelse hvor det kun er forældrenes gisninger der bruges?

Hvorfor blev de 9-11 årige børn ikke selv inddraget?

Svaret var i korte træk at de 9-11 årige var for små til at deltage i den webundersøgelse som var ophav til selve rapporten. De var for svære at lave statetik over.

Dog havde de fundet det relevant at stille separat fremstillede spørgsmål til de 12-14 årige og 15-18 årige.

Jeg har svært ved at se hvad forskellen er mellem det, og så at få den yngre gruppe involveret også. Hvis de mente at de små havde for svært ved at læse og forstå spørgsmålene, kunne de have lavet dem som video eller involveret forældrene.

Det giver i hvert fald ikke mening for mig at ekskludere de yngste brugere, og den videre debat understregede min pointe.

da_DKDanish