Kun få dage efter at vi har fejret Kvindernes Internationale Kampdag, blev det meget tydeligt hvor langt igen vi har – specielt i gaming-og esportsverdenen.

 

I en tråd på den officielle ZULU CS:GO Facebookgruppe, blev et spørgsmål om ’hvem er tøsen i heroics gameroom?’ på ganske få øjeblikke til en joke om, at hun måtte give seksuelle ydelser til holdet som ’fluffer’. Der stoppede det desværre ikke.

Yderligere blev en emoji, der udførte en meget sigende seksuel handling postet. En opsang fra et kvindeligt medlem af gruppen om brugen af ordet ’tøsen’, blev til det jeg bedst kan kalde mansplaining om, at ordet er et kærligt ord. Derudover blev kommentarer som ’det er derfor jeg ikke orker kvinder’, fornedrelse af #metoo bevægelsen, ’man skulle tro at Sofie Linde var indblandet i denne tråd’ og andet godt også puttet ind.

Takes one to know one

Tråden glimrede ved moderatorernes fravær, og den eneste officielle kommentar var en ’høhø’ en af slagsen. ’It takes one to know one’.

Flere steder i tråden blev der påpeget den manglende moderation og tonen, men desværre var overvægten præget af ’slap dog af, kvinder’.

Jeg kom ind i tråden efter, at den havde levet i 10 timer. Min første handling var at påpege ZULU CS:GO’s manglende evne til at stoppe det harmonikasammenstød, som de selv deltog i. Øjeblikket efter forsvandt denne del af tråden, men resten fortsatte. Jeg var ellers lige ved at besvare en kommentar om, hvorvidt jeg havde en pind i den bageste som følge af min anke. Endnu et eksempel på debattens tone.

Branchen satte foden ned

Selv vores danske esportshelte Astralis, så sig nødsaget til at understrege unødvendigheden af tonen. TV2 ZULU, som har hovedejerskab af gruppen, kom efter 16 timer frem med et hæderligt forsøgt at gyde olie på vandene med lige dele humor og alvor. I samme ombæring blev store dele af debatten slettet. Desværre nåede tråden at stikke helt af, hovedsageligt på bekostning af heroics social media manager, Cæcilie Vildenfelt Iversen.

Denne type debat er hverdag. Forsøget på at belyse problematikken ligeså. DR, der i denne uge offentliggjorde, at de sammen med webmediet dust2 vil streame CS:GO, træder ind på banen som en kæmpe spiller. I en række artikler har DR belyst de kvindelige gameres realiteter. Desværre uden at bringe nogen løsningsforslag, hvilket forhåbentligt er næste skridt. DR indgår med dette tiltag aktivt i esportsmiljøet, og med det følger ansvaret om at vedligeholde og forbedre det.
Samme ansvar har TV2 ZULU og det er en opgave der kræver en bevidst og reel indsats, og ikke blot endnu flere symbolhandlinger.

Den gode tone er et fælles ansvar

Gennem mit arbejde i forbundet Esport Danmark og foreningen DigiPippi, er det netop et indsatsområde der ligger mig meget på sinde. Som gamer gennem 30 år, er det også personlige erfaringer som presser sig på.

Den kontinuerlige ’prikken til’, mikroaggressionerne og nedgørelsen når der siges stop. Alt sammen dele af en kultur der nu tales om, men som rykker sig usandsynligt lidt.

Vi har et fælles ansvar, og det starter præcis der hvor debattråden på ZULU CS:GO stoppede: Der skal være plads til alle i esport, og det starter med tonen.

Alle navne og billeder er fjernes fra billederne, da det ikke handler om individet. 

en_USEnglish