Det begynder på samme måde hver gang.

En elev siger “er det ikke lidt varmt herinde?”, og øjeblikket efter falder alle eleverne om. Trenden har bredt sig hastigt den forgangne uge, og på TikTok findes der mange eksempler. Både fra folkeskolen og fra gymnasier.

Trenden er ment som en prank – en måde at lave fis med andre på, på en sjov måde. I denne trend er det læreren, der er målet og her opstår problemet.

Et sted i klasselokalet står en mobiltelefon skjult og filmer, så både elever og læreren kan ses. Herefter bliver det uploaded på TikTok, så alle kan grine med. Hvad de unge deltagere ikke tænker på er, at adskillelige love er blevet brudt. Trenden kan gøre ejeren af telefonen og kontoen til lovovertrædere.

Det er direkte brud på persondataloven, som for alle over 15 år kan medfører bøder eller fængsel. 

Konkret brydes følgende regler:

  • Skjulte optagelser
  • Nærbillede uden accept
  • Optagelser på privat grund
  • Offentliggørelse uden tilladelse

Og foregår det på en kommunal skole

  • Optagelse af offentlig ansat i funktion.

For en klasse fra Viborg medførte trenden, at de i den nærmere fremtid får besøg af en politibetjent. Deres lærer følte sig krænket af oplevelsen, som ifølge en af eleverne ikke nåede at blive lagt ud på TikTok. 

Eleven valgte i stedet at udsende en advarselsvideo om de konsekvenser trenden havde for dem. 

På de mange svar under videoen var det tydeligt, at mangen enten havde prøvet trenden eller overvejede det. Mængden af videoer tilgængeligt med trenden viser, at den allerede er meget udbredt.

Flere havde oplevet, at deres lærere grinede mens andre var blevet smidt hjem eller skældt ud. Denne blanding af reaktioner viser tydeligt, hvor forskellige folk er. Uanset hvad ens personlige forhold til det er, bør snakken tages. Trenden er en oplagt mulighed for, at tale om billeddeling og privatliv. Herunder ses 2 videoer, som jeg har lagt ud om emnet. 

en_USEnglish