De seneste dage har der været stor bevågenhed om sikkerheden ved mediet TikTok.

Efter en rapport om usikkerheder og derved trusselsniveau i mediets kode, har EU og danske politiske partier valgt at slette appen fra arbejdstelefoner. DE valgte også at følge trop, og flere spørger efter hvordan de nu skal forholde sig.

Samtidig udtalte Englands minister for teknologi, at de ikke vil påtvinge samme foranstaltninger da det virker som en overreaktion.

Mens embeds- og erhvervsfolk i høj grad bør fjerne alle sociale medier fra arbejdstelefoner, er det svært at anbefale en fuldkommen sletning af TikTok. Selvom der er mange usikkerheder, mangler der konkret viden. Frygten for at det kinesiske kommunistparti, og i den nuværende geopolitiske situation Rusland, får afgang til data, synes at drive folk. Der foreligger ingen beviser på at der nogensinde er udvekslet data med KKP. Det handler om mulige begivenheder, som evt kan ske 10-20 år ude i fremtiden.

Intet tyder på at der er fare for det almindelige menneske, ud over den kontinuerlige datahøst som finder sted

TikTok har skabt en medierevolution, som er svær at forholde sig til. Kritikken har haglet ned i årevis, mens META og Google har set sig nødsaget til at kopiere ‘den hemmelige opskrift’: shortform, snackbite videoer.

At fjerne TikTok er symptombehandling på en langt større dagsorden. Dataindsamling, databeskyttelse samt retten til privatliv. 

Samtidig viser det den enorme diskurs der findes mellem generation Z og Alpha versus de ældre X’ere mm. Når talen udelukkende går på hvordan vi får den unge generation til at fjerne et medie, gerne ved tvang, overses en masse konsekvenser.

Pædagogisk og psykologisk set er tvang et meget dårligt ‘redskab’ i forbindelse med – ja, alle. I ungdommens tilfælde skaber det endnu dybere afgrunde end dem som allerede eksister. Specielt i det digitale. Uagtet hvad man mener om det, er ungdommen simultant digital og analog. Deres sociale liv er multi facetteret, og hovedparten sker uden voksne øjne. 

Gennem mit arbejde, bl.a. på TikTok, har jeg længe fået lov til at se ind i krogene. Hver gang et forbud finder sted, genoptages det forbudte i disse afkroge. 

Stigningen i forbrydelser mod unge via sociale medier er alarmerende, og igen ser vi kun toppen af isbjerget.

TikToks kinesiske ophav, hvoraf 60 % er ejet af udenlandske investorer, kan være problematisk. Absolut.

At lade sig styre af frygt er bare ikke den bedste måde at gøre ting med et klart hoved.

Jeg vil ikke anbefale almindelige mennesker at slette TikTok. Jeg vil dog anbefale at man gennemgår sine sikkerhedsindstillinger, både i appen men også generelt.

Del ikke kontakter med sociale medier. Brug ikke wifi du ikke kender. Undgå at åbne links i apps, men kopier adressen og åben den i en browser. Husk at også Google og andre låner og analyserer din data.

Hvis du virkelig ønsker at dit barn skal af TikTok, så start med ikke at rakke det ned. Find de saglige og rolige argumenter frem, og tal sammen. Hvis du lykkes med at få den slettet, så tænk over hvad de fremad vil gøre. Ofte installeres den igen, de bruger en browser eller de låner vennernes mobiler.

Der er ingen nemme løsninger her. Hvis der politisk set sættes konkrete og faktuelle anbefalinger eller et forbud, ser jeg gerne på at revidere mine anbefalinger. Indtil da er det en geopolitisk problemstillingen som bankes ned over alle med one size fits all. Jeg bliver blandt børn og unge på både TikTok, Instagram, Snapchat m.v. som det ser ud pt.

en_USEnglish