Siden den 13-årige F (kun omtalt som F af hensyn til barnet) forsvandt lørdag d. 15.4.23, eksploderede nyheden på de sociale medier.

Blandt børn og unge blev screenshots af forældrenes eget opslag, nyhedsopslag og hjemmelavede opslag delt. Kommentarsporerne viste tydeligt bekymringen og forvirringen. Lettelsen var også tydelig, da hun blev fundet – i live og ved bevidsthed – i en villa i Næstved søndag d. 16.4.23. 27 timer efter sidste livstegn.

Flere faktorer har gjort, at denne sag på så kort tid nåede ud i både ind- og udland.

De sociale mediers rolle

Modsat sagen om Emilie Meng i 2016, er det sociale medielandskab udvidet i de 7 år. Hastigheden ting kan deles med, samt mængden af steder, er steget. Fremkomsten af den moderne short-form video, som den TikTok startede og Instagram, YouTube og Snapchat efterfølgende kopierede, skabte viral spredning på tværs af platforme.

Ligeledes er indekseringen af sociale medier på søgemaskiner, samt brugen af sociale medier som søgemaskiner, med til at udbrede opslag.

Ud over den teknologiske udvikling, er pigens alder en faktor. Vi har – heldigvis – meget få tilfælde af forsvundne børn og unge i Danmark. Her tæller jeg ikke kidnapninger i familien med, som desværre er en tilbagevendende ting. I 2022 blev 127 af sådanne sager behandlet.

Råd til pædagogisk personale

Som pædagogisk personale betyder weekendens hændelse, at mange børn og unge har brugt lørdag og søndag på at høre om episoden. I skrivende stund har det netop startede grundlovsforhør sat voldsomme anklager op. Der går næppe længe før de siver ud til børn og unge.

De som har fulgt med, vil have delt det med venner, hvor misinformation kan brede sig hastigt. Nogle vil allerede have snakket med forældre om det, og har fået svar på de tanker og spørgsmål de må gå med. Mange har haft kontakt til BørneTelefonen, som har gjort et fantastisk arbejde endnu en gang.
Andre vil ikke have formuleret hvad de føler endnu, og reaktioner kan derfor komme løbende.

En ting er sikkert – det vil blive delt blandt børn og unge, når de mødes i skolen, klubben eller i fritidstilbuddet. For at hjælpe dem, kan en afslappet samtale i klassen være en hjælp. Spørgsmål som

  • hvad har I hørt?
  • hvad tænker/ føler I?
  • hvad vil I gerne vide?

Fakta, fakta, fakta

Samtidig er fakta nødvendig. Både for at holde følelserne i ro, men også for at have en retningslinje. Ingen kan spå om fremtiden, og derfor kan spekulationer i frit løb skabe problemer. Det er samtidig vigtigt, at der ikke laves kategoriske afvisninger som ’det kan aldrig ske’. Usikkerheden er

Fakta:

  • F blev fundet og kom hjem
  • Politiet arbejdede hårdt, og fortsætter med det
  • Gerningsmanden er anholdt
  • Børn bortføres meget sjældent i Danmark

Det vigtigste her er, at der ikke findes rigtige eller forkerte reaktioner. Nogle børn vil gerne i dybden, mens andre bare vil videre. Det er vigtigt, at der er rum til begge dele.

Læs mere

I samarbejde med DR er der udgivet en artikel med råd til, hvordan forældre kan tale med deres bør https://www.dr.dk/nyheder/indland/saadan-taler-du-med-dit-barn-om-filippa-sagen

Hør krisepsykolog Rikke Høghs råd til TV2 News her https://nyheder.tv2.dk/video/dXJuOnR2MjpjbXM6YnJpZ2h0Y292ZTp2aWRlbzo2MzI1MjM5OTY0MTEy

For info om seksuelle overgreb og børn henvises til 

Red Barnet – Fakta om seksuelle overgreb https://redbarnet.dk/fakta-om-seksuelle-overgreb/ 

Sundhed.dk om seksuelle overgreb https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/psyke-hos-boern/sygdomme/socialpaediatri/seksuelle-overgreb-mod-boern/ 

da_DKDanish