Meget få danskere, eller for den sags skyld fodboldfans fra hele verden, er gået overhøring at den danske spiller Christian Eriksen fald om på banen før afslutningen af 1. halvleg. Det er et kæmpe chok. Når man i real time ser et menneske falde om så pludseligt, vil det ramme mange. Og det vil ramme en del meget voldsomt.

Med ulykken fulgte delingen på de sociale medier, og spredningen er enorm. Ikke kun i det offentlige, men på Snapchat og i de lukkede grupper, som deles mellem venner. På TikTok, som jeg beskæftiger mig meget med, har videoerne spredt sig som løbeild. Der blev sat fokus på fra firmaets side så snart det skete, men det er ikke en nem opgave. Brugere fra hele verden forsøger at finde hoved og hale i, hvad der skete. Samtidig er ønsket om at blive set altid større, når der er tale om en så offentlig ulykke.

Det er vigtigt at huske, at ingen reagerer ens. For nogen var det stærkt traumatiserende, mens det for andre var ubehageligt men nemt at gå videre fra. Desværre er der mange, som ikke kan rumme andres følelser.

Der er fulgt en del artikler om, hvordan man skal tale med sine børn om episoden, og jeg kan desværre se en del hånlige bemærkninger i kommentarsporet på bl.a. Facebook. Bl.a. på DRs og Berlingskes sider er der flere som mener det er overdrevet.

Jeg var sammen med en gruppe mennesker af blandet alder da det skete, og har været i kontakt med mange børn og unge siden. Bekymringen for reaktionerne er ikke overdrevne. De er rettidige og relevante.

For mange var det første gang de så et menneske falde om, og han blev formodet død i lang tid. Det skete lige foran næsen på os, i bedste sendetid. Hans kone græd. Hans holdkammeraters følelser var malet på deres ansigter. Modsat film og TV, eller endda de ubehagelige videoer som deles på de sociale medier i forvejen, var det live. Ingen mulighed for at spole videre og se slutningen. Samtidig var stemningen og følelserne høje blandt mange af tilskuerne, som det ofte er med fodbold. Faldet fra spænding og glæde, til usikkerhed og frygt er meget stort, både biokemiske og følelsesmæssigt. Er man en af dem som ikke er påvirket, håber jeg at man kan finde respekten for dem, der oplever det.

da_DKDanish