De fleste kender til, at lav en Google billede søgning, hente et eller flere billeder og bruge dem til en festsang/ opgave eller noget helt 3.

Men ved du, at det faktisk er ulovligt? Og ved du, at der findes lovlige alternativer?
Ellers så læs med her.

Det er så nemt at finde hvad man har lyst til på internettet. Et par klik og vupti! Desværre er det rettighedskrænkende at bruge andres billeder uden tilladelse. Også, selvom folk selv har lagt dem på internettet.

At bruge andres billeder uden lov, kan sidestilles med at hente musik eller film ulovligt. Du tager noget, som ikke er dit.
Jeg vil ikke bevæge mig ud i en debat om det moralske, da det må være op til den enkelte.
Uvidenhed skal dog ikke være en grund til at blive lovbryder, og selvom det kræver lidt mere arbejde er det muligt at holde sig på den lovlydige side.

cc.logo.large

Creative Commons (CC)

I 2001 stiftede en stor gruppe meget dygtige mennesker organisationen Creative Commons (groft oversat det kreative fælles). En organisation hvis mål var, at gøre det muligt for alle mennekser at finde lovlige og gratis billeder, musik og film online til privat eller kommerciel brug.

I dag er der over en halv milliard stykker materiale til deling under CC licensen.

Den danske side for Creative Commons, http://creativecommons.dk, har en guide til lærere om hvordan de bruger det i deres hverdag samt hvor man kan finde det.

da_DKDanish