Mini serie: Tricks idioter bruger for at få dig til ting du ikke har lyst til!

Med de sociale medier og den digitale udvidelse af børne- og ungdomsværelset, er der desværre en øget risiko for grooming og digitale overgreb.

Jeg får løbende henvendelser fra, hovedsageligt, piger som oplever forsøg på at presse dem til nøgenbilleder. Mange har et indre billede af typen der foretager denne slags afpresning, hvilket ofte ikke passer til realiteterne.
En afpresser er tit jævnaldrende og ikke en meget ældre person. Disse findes også, men langt de fleste afpressere passer ikke til denne kategori. Der er heller ikke en bestemt type, men det er oftest en dreng eller ung mand. Pigerne er ikke de eneste ofre, da et stigende antal sager om mænd der udgiver sig for at være piger, er stigende.

Mange af forbrydelserne starter på Snapchat eller Instagram, hvor det kommende offer tilføjer gerningsmanden. De kender ofte ikke hinanden, og der er en tendens til bare at tilføje tilfældige som ansøger. Af samme grund er det vigtigt at der ofte snakkes med barnet/ den unge om ikke at lukke fremmede ind. Præcis som ind af hoveddøren og ind på værelset.

Jeg har lavet en mini serie af 4 TikTok videoer, som beskriver hvordan en gerningsmand ofte opfører sig op til forbrydelsen. Se serien her, eller på YouTube.

Eva Fog Noer TikTok ProfilUnder denne avatar samler jeg min digitale tilstedeværelse for det unge publikum

Følg med på @evafog samt disse  tags: #hilseneva #trygpåtiktok

Følg med på @hilseneva hvor jeg poster til de unge

De tusinde lukkede og digitale rum vores børn er i

De tusinde lukkede og digitale rum vores børn er i

Illustrationerne i denne artikel er skabt med ChatGPT4, en kunstig intelligens skabt af firmaet OpenAI. De viser de tusind skjulte digitale rum, som børn og unge begår sig i dagligt. Alene.Hvert minut uploades over 500 timers video alene på mediet YouTube. Mængden af...

læs mere
Når en uskyldig trend faktisk bryder love

Når en uskyldig trend faktisk bryder love

Det begynder på samme måde hver gang. En elev siger "er det ikke lidt varmt herinde?", og øjeblikket efter falder alle eleverne om. Trenden har bredt sig hastigt den forgangne uge, og på TikTok findes der mange eksempler. Både fra folkeskolen og fra gymnasier. Trenden...

læs mere

Digitalt nærvær og pædagogik – i øjenhøjde

En kedelig oktober eftermiddag på et hotel i 2019 blev springet, der førte mig fra teori til praksis. Siden da er tiden gået stærkt. og TikTok er blevet et af mine vigtigste arbejdsredskaber, såvel som legeplads.

Selvom fødselsattesten skriver 1979, er der plads og berettigelse til en som mig. Det har hundredevis af henvendelser fra børn og unge vist. Som en autentisk og åben voksen, der deltager af lyst og passion frem for nødvendighed, har jeg ramt ned i en del af børne- og ungdomslivet de færreste voksne får lov at deltage i.

Alt for mange unge mennesker er alene på de sociale medier, og alt for mange af dem vil ikke gå til deres primære voksne når ting sker. Det er der hvor jeg, med oplysning og vejledning via digital kommunikation, træder ind. Siden opstart af min danske kanal i januar 2020, har jeg dagligt kommunikeret med de unge brugere om alt fra teknikken bag medier, til mobning, selvmord og voldtægt. 

Der mangler voksne på de sociale medier, og via TikTok er jeg endt som bindeleddet mellem det digitale liv, og de unge brugeres primære voksne. Det er nemmere at snakke med hende man ‘kender’ fra TikTok. Hende, som ikke tager ens sociale medier fra en, eller skælder en ud fordi hun bliver forskrækkede. 

da_DKDanish