Det har længe været et af de kæmpe problemer blandt unge på nettet; evnen til, at dele meget intime billeder og videoer uden samtykke.

Nu er en henvendelse fra Facebook ført til Danmarks hidtil største sag om ulovlig billed/ videodeling blandt unge.

Og undskyld mit sprog – men det var fame på tide.

Selv før Emma Holten blev et af Danmarks første synlige ofre, har internettet været fuld af denne slags ulovlig deling, og politiet har i høj grad været magtesløse. Det er nemlig ekstremt organiseret, men popup grupper, der lukker næsten med det samme og kun lige er åbne længe nok til, at der kan deles billeder.

I oktober var jeg til et møde hos Børns Vilkår, hvor snakket bl.a. faldt på denne enorme problematik. Her fik jeg et kort glimt ind i en af disse grupper, og det var ikke et behageligt et af slagsen.

Ikke, at det som sådan kom bag på mig, da jeg har studeret fænomenet og dets indvirkning på de unge i mange år. Jeg har bare aldrig haft adgang til en af grupperne før. Det er ikke noget man får nemt, og som udefrastående er det ikke ufarligt at forsøge optrævling af den slags. De 99 % af brugerne er ‘bare’ almindelige mennesker, men den sidste 1 % er blandt de værste af de værste.

Mange af de unge er ikke det,som jeg vil kalde bevidste lovbrydere. De følger en strøm, som er i deres samtid, og udnytter den fordi den er der. Meget af den slags opførsel skyldes, at vi har svigtet dem i deres digitale opdragelse, og ladt dem i stikken så de måtte finde ud af ting selv.

Jeg har talt om det mange gange – det er som fluernes herre. Blind leder blind. Børn og unge, som ikke har haft nogen i ryggen til, at hjælpe dem med at stoppe i tide. For vi voksne vidste ikke bedre. Vidste ikke hvordan.

Den slags er ikke længere gangbart, og nu skal vi sætte ind. Politiet er i gang, og forhåbentlig er dette ikke den sidste sag.

da_DKDanish